2013. október 1., kedd

Dob dísz tutorial

A múltkor elkészítettem a dob forma karácsonyfadísz első példányát és akkor rájöttem, hogy egy végtelenségig variálható darabról van szó, ezért hasznos lenne egy alap elkészítési útmutató, amit aztán mindenki saját szája íze szerint változtathat, az otthon levő anyagok tükrében.
Nos, ami mindenképpen kell: az egy alap, henger forma, ami vagy készen van, papírtörlő, wc papír vagy ragasztószalag henger, ezek hiányában készíteni kell egyet, az sem nagyon bonyolult.
Ezen kívül biztosan kelleni fog mindenféle karton, vékony zsinór, szalag, fogpiszkáló, üveggyöngy. A technikai részekhez ragasztó, jó, ha van ragasztópisztoly, de anélkül is megy, illetve én celluxot is használtam.
Aztán az összeállításhoz szerelőkarikák, de ez is megoldható máshogyan.

IMG_1811 IMG_1812
Ha megvan az alap, akkor veszek egy kartont, aminek azért van elég tartása, és abból készítem el az alap és fedőlapot, az alább látható módon:
A kartonon körberajzoltam a hengert, egy fél centis ráhagyással kivágtam, és bevagdostam, hogy utána könnyen a hengerre hajthassam és ragaszthassam.  Előtte célszerű egy tűvel vagy rotring (behúzott hegy) ceruzával körbe karcolni a kört, jobb így bánni vele. A leragasztott fülecskékre azért van szükség, hogy fixebb legyen a dolog. A biztonság kedvéért én még celluxszal is körberagasztottam, így már tutira tartani fog.
IMG_1813 IMG_1815 IMG_1816 IMG_1817
Amikor készen van az alap, a díszítés kezdődik és innen mindenki szabad kezet kap:)
Én kotta papírt ragasztottam a tetejére és az aljára, de ehelyett bármi mást is ráragaszthatsz, akár festheted is. Ha papírt ragasztasz, akkor utána azért vágd körbe, hogy biztosan passzoljon. A kerek részeknél is lehet alkalmazni ezt a fülecskés ragasztást, mint amit az alapnál, csak én lusta voltam, meg a végén a pompom szalag úgyis eltakarja.
Aztán jön a henger palástja, amit megint tetszés szerint lehet beborítani, nekem most ez a karton tetszett meg. A scrapbook kartonok között nagyon sok szépet kapni, érdemes ott körülnézni! Amikor ráragasztottad a palástra a kartont, egy zsinórral érdemes átkötni, amíg megszárad, így biztosan jól tart majd.
IMG_1818 IMG_1819
Ezután jön a ragasztópisztoly és a díszszalag alul is, felül is.
A dobverőkhöz ragasztóba mártottam a fogpiszkálót és a gyöngyöt egyszerűen csak ráhúztam. A másik végét lecsíptem, mert egyrészt hosszú, másrészt hegyes.
IMG_1820 IMG_1822
Egy nagyobb lyukú tűvel szépen elkezdem cikkcakkban végig ölteni az alsó és a felső szalagot, ez nagyon feldobja az egészet. Amikor körbe értem, rákötöttem egy karikát és a dob rész jóformán kész is, jöhetnek a dobverők. Először is beragasztóztam a szabad végét és rátekertem a zsinórt, hogy eltakarjam azt a részt, amit levágtam és nem túl szép, ezzel szintén fel is dobom kicsit, jobban fog illeni a dobhoz.
IMG_1823 IMG_1824
Amikor ez megvolt, akkor nagyon vékony drótból készítettem két hurkot és arra két szerelőkarikát akasztva rátettem a dobra, így lett egy kis játéka, nem fog olyan mereven lógni mellette.
IMG_1825 IMG_1829

Jöhet egy akasztó és kész is! Voilá, mehet a fára.
Vagy ahová szánjátok…
ITT egy másik verziót is találtok, amit korábban készítettem, arra az esetre, ha a pompomos téma kicsit sok lenne:)
(A képek kattintásra nőnek!)
Mindenkinek sok sikert az elkészítéshez, megtisztelnétek, ha megmutatnátok, milyen dobok születtek!
Ölelés:
byebye copy

5 megjegyzés:

  1. Отличная идея!!! Спасибо за вдохновение и мастер класс!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm...az idén talán sikerül elkészítenem

    VálaszTörlés
  3. Titanium Flat Iris Painted Acrylic | TITanium Art
    Titanium Flat 188bet Iris titanium industries Painted head titanium ti s6 Acrylic. This unique TITanium titanium price per ounce acrylic artwork is 100% acrylic. These are titanium mens rings the most popular of all TITanium

    VálaszTörlés

Share |