2013. február 11., hétfő

Csipkés lámpa mese

A kiindulási állapot

Az úgy volt, hogy ez a lámpa nagyon megtetszett nekem a vaterán és mivel nagyon olcsó volt, 1600 Ft mindennel együtt, működőképes állapotban, lecsaptam rá. Bár eleinte csak a lámpatestben láttam fantáziát, mivel esztergált, festhető kedvem szerint, később jött a megvilágosodás, hogy tulajdonképpen az ernyő formája pedig teljesen alkalmas a kerek csipkéim újrahasznosításához.


A képeken látszik, hogy az eredeti ernyő vállalhatatlan állapotban volt, le is vágtam a vázról, vigyázva, hogy az alapozás sértetlen maradjon. Az ilyen ernyőknél a keretre végig pamut szalag van tekerve, amihez hozzá van varrva az ernyő, hogy ilyen szépen kifeszüljön.
Ezt mindenképpen javasolt megtartani, és ha tönkre van menve, egy ragasztópisztoly segítségével rögzíteni egy jó hosszú szalag egyik végét és újra tekerni. Nagy segítség.


Az ernyő alja hullámos, és a méret adta magát, hogy onnan kezdjem a munkát, így szépen odaillesztettem az első kis terítőt és mivel teljesen jól passzolt, fel is varrtam először az alsó vázhoz, ami be van tekerve, és utána végig az oldalsóhoz is odaöltöttem.
Könnyebb lehet, ha az ember az első terítőnél a keretre hajtja a túl lógó részeket és azokat ölti össze a kifeszülővel. Később a terítők mintája alapján lehet dönteni, hogy hajtsunk vagy ne, és ha nem,melyik minta kerüljön "felülre", melyik kapjon hangsúlyt.

A terítőket érdemes kikeményíteni a munka megkezdése előtt, mert sokkal könnyebb látni, valójában mekkora és mennyire lehet nyújtani, húzni deformálódás nélkül.

NE kezdjünk bele, ha nincsen türelmünk, ha rossz a kedvünk és sorolhatnám, mert nagyon bogarászós, lassú, aprólékos munka, több napba is telhet, az ernyő méretétől függően, de mint egy nagyibb hímzésnél, a végeredmény majd bőségesen kárpótol.

A körök értelemszerűen  fognak lyukakat is hagyni egymás között, hiába törekszik az ember a maximális fedésre, ezeket darabokra vágott vagy kisebb csipkékkel fedhetjük le.

Teljesen kifeszíteni akkor érdemes, amikor a felső peremnél rögzítjük, ott célszerű jól meghúzni az egészet, mert elvileg a függőleges drótokon tud mozogni az anyag.
Felül ugyanúgy be van tekerve a keret, áthajtjuk rajta a csipkék szélét és levarrjuk a kifeszített részhez a felső peremen áthajtva.


Ha elkészült, fújjunk egy nagyot. Veregessük meg a vállunkat, mert az egészben ez volt a legnehezebb munka, innen kezdve jöhet a szórakozás.


Én természetesen nem tudtam kivárni a teljes elkészülést, mert muszáj volt beüzemelnem, hogy lássam, milyen a látvány.
Először egy kis teljesítményű takarékos izzót tettem bele, ami ráadásul tejüveg körte is volt, egyáltalán nem vetett árnyékot az ernyő.
Ám amint kicseréltem egy víztiszta körtére, nagyobb teljesítménnyel, varázslatos árnyékokat kaptam az egész szobában.


Jöhet hát a lámpatest kezelésbe vétele.
Az első dolog, hogy szét kell szedni az elektromos részt, hogy csak a nyers fa maradjon a festéshez.
Ennek az első lépése, hogy a lámpa alján levő rögzítő csavart, ami a vezetéket szorosan fogja, kicsavarjuk egy lapos csavarhúzóval.

Ez az elem lehet műanyag is, amint látjuk, bár megmondom őszintén, eddig még csak fémből láttam. Ha műanyag van rajta, nagyon óvatosan a csavarhúzóval, mert olyan puha anyag ez, hogy azonnal tönkremegy és nem tudjuk visszazárni többet az életben soha.

A kapcsoló felett célszerű elvágni a vezetéket.
Ha ez megvan, akkor már csak ki kell tekerni a foglalat nyakánál levő menetes csavart és felfelé ki lehet húzni az egészet.


Lusta nő lévén nem szeretek csiszolni és a lakásban pláne nem, télvíz idején pedig ide szorulok az ilyen munkákkal (is). Ezért festek alapozóval.
Így nem kell csiszolni és a festék megtapad rendesen, míg alapozó nélkül az előző festék és lakk rétegeken előbb-utóbb elcsúszna az egész.
Dupla réteg alapozót használok, festéket nem is.
A TRILAK Trinát univerzális MATT fehér alapozó vált be a legjobban, aminek egy doboza 9 nm-re elég és olyan 2000 Ft körül van.


Száradás után P60-as csiszolópapírral kicsit leszedtem az élek mentén, hogy kopottas hatása legyen, de mégse annyira...ezt a lépést lehetetlen elrontani.


Villamossági üzletben  vettem egy vezetéket, amin már rajta volt a villás dugó és a kapcsoló, valamint egy foglalatot, amin volt egy db ernyő rögzítő tárcsa. Sosem értettem, miért csak egyet adnak hozzá, ha egy másik is kéne nekem, mondjuk,amivel rászorítom az ernyő peremét erre az elsőre, akkor ahhoz vennem kell egy másik komplett foglalatot is, 500 Ft-ért.
Inkább fogtam magam és itthon levettem egy nem használt lámpáról.
A szerelék ára kompletten 1200 Ft volt.

A "villanyszerelés kezdőknek" című lecke következik:)
A vezetéket behúzzuk a testbe. A végén van két ága a vezetéknek, a foglaltban pedig van egy kis belső elem, amiben két lyuk, két pici csavarral.

Az első lépés a foglalat rögzítése lesz a lámpatestre, amit én a másik, régi foglalat menetes csövével oldottam meg, ami egy apró kis csavarral volt az előző foglalthoz fogva (l. feljebb, a szétrobbantott régi szerelékek képénél).

A menetes csövet betekerjük a lámpatestbe, és rátekerjük a foglalat alját, azt a kis félgömb alakú részt. Ezt a fekete elemet ki kell venni belőle előtte.


A vezeték végén levő két drótot a kis csavarok segítségével rögzíteni kell a két lyukba, teljesen mindegy, hogy melyiket melyikbe.utána pedig az egész vezetéket alulról vissza kell húzni, amíg lehet, és alul a korábban említett csavarral rögzíteni.
Ezután lehet a foglalatra tekerni a hengeres részt, ami majd az izzót fogja, kattogni fog kicsit és nem lehet letekerni, ha már egyszer felkerül, mert ilyen racsnis megoldás jellemzően.

A hengeres részre jön a perem, erre ül majd ár az ernyő, és ha lehet kapni, vegyen mindenki egy másodikat is, amivel rá lehet majd szorítani.
A körte be és voilá, kész!Nem egy elkészíthetetlen ördöngősség, de olyan ízt, színt és érzést ad, amit nem lehet elmondani. Olyan öröm nézni a fényjátékot a falon, olyan szép látvány.
Az egész munka bőven megéri, mindenkinek azt javaslom, hogy végjon bele és ha kérdése van, keressen nyugodtan!

Jó munkát Nektek! Remélem, megmutatjátok majd a saját verziótokat is!

17 megjegyzés:

 1. Kedves Éva! Már régen szerettem volna kérni, hogy meséld el, hogyan csináltad. Gyönyörű lett! Nekem is van egy drótkeretem, azt szeretném megcsinálni, az étkező asztal fölé. Így most már sokkal könnyebb lesz, sokat segítettél ezzel a kis írással. Gratulálok hozzá, és majd beszámolok az eredményről.
  Köszönettel: Enikő

  VálaszTörlés
 2. Csoda szép lett Vica!Ha rendezödnek körülöttem a dolgok én is neki futok,majd tudositok és ha el akadok kérem segitségedet.Köszönöm hogy meg osztottad velünk.További sok szép dogot csinálj mert ilyen tehetség,szép érzék ritka.
  Szeretettel üdvözöllek.Marianne

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De aranyos vagy, Marianne! Mindenképpen keress, ha elakadsz!:)

   Törlés
 3. Kedves Éva!

  Csodaszép lett! Kedvet kaptam hozzá, hogy én is készítsek egy hasonlót. Gratulálok és köszönöm az inspirációt!

  szép estét! üdvözlettel: Csilla

  VálaszTörlés
 4. Ez valami gyönyörű lett, gratulálok a kreativitásodhoz és az ügyességedhez is! :)

  VálaszTörlés
 5. Csodaszép! Észbe tartom az ötletedet hátha egyszer belefutok én is egy régi lámpába. Igaz a villanyszerelést másra bízom,tök jó a leírás de nekem mégis homályos mi micsoda.

  VálaszTörlés
 6. Csodaszép, igényes, gratulálok. Nekem az nem világos, hogy a terítőket mi tartja meg amig meg nem száradnak. Vagy kihagytam valamit?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megszáradva használom őket, a keményítő is megtartja, de a varrás még inkább:) Addig varrom őket, amíg van mihez, utána illesztem a következő darabot és ahhoz is hozzávarrom.

   Törlés
 7. Hát ez meseszép lett, gratulálok! Pont a hétvégén nézegettem egy hasonló lámpát, lehet, én is nekiugrok majd. Köszönöm szépen az inspirációt! :)

  VálaszTörlés
 8. Csodás!!! Van egy jó pár kisméretű horgolt terítőm, amit még Édesanyám készített lánykorában. Már régóta keresgélek valami jó ötletet, ahol láthatóvá tehetők, és ez a lámpa pont megfelelő lenne hozzá.
  Már csak egy lámpaernyőt kell szereznem :)
  Köszi az ötletet és a részletes leírást!

  VálaszTörlés
 9. Ez valami gyonyoruséééég!!!! Gratulálok, nagyon szép lett! Nekem is van egy alacsonyabb kis lámpatestem, és ilyen apróbb horgolt terítoket is gyujtok már egy ideje, hogy majd valamire felhasználom, és már tudom, hogy ez lesz az!!!! De nincs drótkeretem, nem is tudom, lehet hogy lehetne olyat hajtogatni drotból, és osszeforrasztani... Vagy kivárom, amíg kerul valahonnét hozzám egy lámpaernyo is :) Mindenesetre nem adom fel, és ha minden osszejon, ezt tuti én is megcsinálom!!! :) Koszonom a pontos és részletes leírást!

  VálaszTörlés
 10. Gyönyörű lett! ..és a fénye! -meseszép!! :)
  Már én is tevbe vettem, h készítek ilyet, csak nem tudom, hogyan kellene tisztítani, mert egy idő után biztosan kellene..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Megmondom őszintén, hogy amióta az enyém megvan, csak letörlöm a porolóval, mint egy sima selyemből készült ernyőt...azon felül nem igényel semmilyen extra takarítást szerintem!

   Törlés
 11. Szuper, ezt én is kipróbálom. Köszi az ötletet.

  VálaszTörlés
 12. Me encanta el trabajo pero la traducción no es clara. Podrías ponerlo en ingles ya que el español no se entiende?Gracias
  Has hecho un gran trabajo!Felicitaciones

  VálaszTörlés

Share |